Hlatky beigli – tejmentes

Már posztoltam az eredeti Hlatky beigli receptjét, de idén is szerettem volna enni és mivel érzékeny vagyok a tejfehérjére, így kénytelen voltam változtatni a recepten, nehogy kimaradjak a jóból, hisz nincs karácsony Hlatky beigli nélkül! 😛

Amit nagyon fontos hangsúlyoznom, csak az készítse el, akinek van elég ideje, türelme és tényleg minőségi alapanyaga. A mákot le lehet cserélni pl. zacskós darált mákra (én is így szoktam), pedig a frissen daráltnál nincs jobb, de rossz minőségű liszttel, stb. én nem próbálkoznék, főleg nem kevesebb mákkal…

Házi kókusztejjel készítettem (kókuszreszelékből főztem), hogy biztosan elég zsíros tejet használjak hozzá, hogy a telt ízét ne veszítse el. Azok, akik a családban tejet ehetnek-ihatnak nem vették észre, hogy a hozzávalókban nem tehéntej volt. Persze használhatunk más féle tej alternatívát is, amúgy egyáltalán nem érezni a kókusz ízt.

Aki esetleg azon aggódik, hogy nem fut fel az élesztő (én por élesztőt használtam) a langyos kókusztejben, annak készítettem egy fotót, hogy panaszra nem lehetett okom! 🙂

Hozzávalók (6 rúd):
tésztához (6 rúd):

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg Vénusz laktózmentes margarin
  • 18 dkg zsír – házi tejmentes
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag porélesztő (vagy 1 dkg élesztő)
  • 2,25 dl langyos házi kókusztej (a recept szerint eredetileg csak 2 dl, de én csaltam és kevésbé repedt)
  • 1 tojás
  • 1/2 dkg só

töltelék;
mák (3 rúdhoz):

  • 26 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 40 dkg darált mák
  • 1-3 ek baracklekvár
  • 1-3 ek méz
  • késhegynyi szegfűszeg
  • 2 késhegynyi fahéj
  • 1 citrom reszelt héja (én idén kis citromlevet is tettem bele, így jobban ízlett)

dió (3 rúdhoz):

  • 2 dl kókusztej
  • 22 dkg cukor
  • 40 dkg darált dió
  • 1 ek méz
  • fahéj (ízlés szerint)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 dkg piskótamorzsa (Lidlben lehet kapni tejmentes babapiskótát, azt le lehet darálni)

+ 2 tojás a kenéshez (itt eltérnek a vélemények, ki hogy szereti én nem maceréztam vele, van aki szerint csak a fehérje jó van aki csak a sárgájára esküszik, nekem egybe is tökéletes volt)

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk deszkán zsírral, vajjal és porcukorral. Felfuttatjuk a langyos kókusztejben az élesztőt (1-2 csipetnyi liszttel hamarabb “beindul”), ezt hozzáadjuk a morzsalékhoz, továbbá sót és tojást. Az egészet jól összegyúrjuk egynemű tésztává. Letakarva hideg helyre téve pihentetjük legalább 2 órát. Én a hűtőbe tettem.

Eközben el tudjuk készíteni a töltelékeket.

Mákos: cukrot vízzel feltesszük főni, szirupot készítünk belőle, tehát ha elolvadt a cukor és felforrt ráöntjük a mákra, összekeverjük vele, ezután ízesítjük szegfűszeggel, fahéjjal, citromhéjjal, ízlés szerint pedig adunk hozzá baracklekvárt és mézet. Első körben azt ajánlom, hogy mindegyikből 1-1 evőkanállal tegyünk bele, ha esetleg a baracklekvár miatt vagy a mákunk kesernyésebb több mézet rakunk bele, ha fordított a helyzet nyilván a lekvárból teszünk bele többet. Mindenképpen érdemes megkóstolni a tölteléket! Idén én kis citromlével is gazdagítottam, mert úgy éreztem most megfelelőnek az ízét. Ha minden megfelelő, akkor hideg helyen kihűtjük. Töltés előtt 3 részre osztjuk. (Személy szerint csak mákkal töltök, így mindenből a dupláját veszem.)

Diós: 2 dl kókusztejet vagy vizet a cukorral felforralunk, majd a dióra öntjük. Hozzáadjuk a mézet, fahéjat, reszelt citrom- és narancshéjat, továbbá a piskótamorzsát. Ez utóbbi is azt szolgálja, hogy kevésbé repedjen a tészta. Jól összedolgozzuk, majd hideg helyen kihűtjük. Töltés előtt 3 részre osztjuk.

Mikor lejárt a tészta pihenési ideje 6 részre vágjuk és cipókat formálunk belőle. Ha patkó alakban szeretnénk kisütni, akkor oválisra nyújtjuk a tésztát, ha rudat készítünk, akkor próbáljuk meg téglalap alakúra nyújtani (hát nekem eddig kb. 1x sikerült, az ovális is megfelelő).
Hosszát igazából a tepsi hossza határozza meg, szélességre pedig gondoljuk végig, hogy mennyire szeretnénk feltekerni, de kb. a hossza fele. Mivel hideg tésztáról van szó, így ez egy kicsit tovább tart, de vékonyra nyújtjuk, majd az egyik egyhatod töltelékkel megkenjük úgy, hogy a szélétől hagyjunk 1-1,5 cm helyet, hogy a töltelék ne folyjon ki. Egy kivajazott tepsibe helyezzük őket (esetemben szilikon sütőlap) úgy, hogy legyen köztük legalább még egy beiglinyi hely, mert terül is, a levegőnek is át kell járnia.
Nálam ez 3 db/tepsit jelentett. Megkenjük őket tojással, majd hagyjuk meleg helyen, hogy rászáradjon a tojás. Mikor megszáradt megkenjük őket még egyszer, majd hideg helyen újra hagyjuk megszáradni. Mikor már a második réteg is megszáradt egy vékonyabb kötőtű, vagy egy fogpiszkáló, esetleg egy vastagabb tű (én levágott drótot használtam idén) segítségével elég sűrűn megszúrkodjuk teljesen az aljáig a tésztát. Erre azért van szükség, hogy a sütés közben keletkezett levegő eltávozhasson és ne a tésztát nyomja szét.
Idén későn végeztem vele, így a spejzomban pihent reggelig és reggel frissen sütöttem ki, semmi baja nem lett és isteni reggeliként szolgált! 🙂

A sütőt előmelegítjük, majd gázon 4-es fokozaton 35-40 percig, villanynál 180 °C alul felül sütésen 23-28 percig sütjük barnulásig.

Én minden évben hideg tejjel fogyasztottam, idén vettem a Müllerben vanília ízesítésű rizstejet, mert azt még vízzel hígítva megiszom. Hát sajnos ez nem volt így az igazi, de majd még tesztelem, hátha megtalálom az igazi társat az újfajta beiglimhez! 🙂

A tejes változatot itt találod: http://www.majdnemvega.hu/desszert/hlatky-beigli/

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tetszik? Oszd meg 😉
Pinterest
Pinterest
Instagram
Facebook
Facebook
RSS
Follow by Email
Google+
http://www.majdnemvega.hu/desszert/hlatky-beigli-tejmentes/
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük