Hlatky beigli

 

Van, aki megelégedik bármilyen beiglivel, nos én csak ezt szeretem, szóval vagy megsütöm vagy nem eszek. Kivéve, ha hazautazom, mert nálunk ez apa reszortja minden évben. Apa csinálja a legjobb beiglit a földkerekségen, én csak megpróbálom utánozni! 😀
Igazából ez a pozsonyi kiflinek a receptje kicsit felturbózva mákos töltelékileg, ezért érdemelte ki a családnevünket! 😛
Kétség nem fér hozzá, hogy ezzel csak aratni lehet! Nálam csakis a mákos a menő főleg hideg tejjel karácsony reggelén, de azért megosztom a diós receptjét is! 😉

Amit nagyon fontos hangsúlyoznom, csak az készítse el, akinek van elég ideje, türelme és tényleg minőségi alapanyaga. A mákot le lehet cserélni pl. zacskós darált mákra (én is így szoktam), pedig a frissen daráltnál nincs jobb, de rossz minőségű liszttel, stb. én nem próbálkoznék, főleg nem kevesebb mákkal…

Hozzávalók (6 rúd):
tésztához (6 rúd):

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 18 dkg zsír
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag porélesztő vagy 1 dkg élesztő
  • 2,25 dl langyos tej (a recept szerint eredetileg csak 2 dl, de én csaltam és kevésbé repedt)
  • 1 tojás
  • 1/2 dkg só

töltelék;
mák (3 rúdhoz):

  • 26 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 40 dkg darált mák
  • 1-3 ek baracklekvár
  • 1-3 ek méz
  • késhegynyi szegfűszeg
  • 2 késhegynyi fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

dió (3 rúdhoz):

  • 2 dl tej
  • 22 dkg cukor
  • 40 dkg darált dió
  • 1 ek méz
  • fahéj (ízlés szerint)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 dkg piskótamorzsa

+ 2 tojás a kenéshez (itt eltérnek a vélemények, ki hogy szereti én nem maceréztam vele, van aki szerint csak a fehérje jó van aki csak a sárgájára esküszik, nekem egybe is tökéletes volt)

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk deszkán zsírral, vajjal és porcukorral. Felfuttatjuk a langyos tejben az élesztőt (1-2 csipetnyi liszttel hamarabb “beindul”), ezt hozzáadjuk a morzsalékhoz, továbbá sót és tojást. Az egészet jól összegyúrjuk egynemű tésztává. Letakarva hideg helyre téve pihentetjük legalább 2 órát. Én a hűtőbe tettem.

Eközben el tudjuk készíteni a töltelékeket.

Mákos: cukrot vízzel feltesszük főni, szirupot készítünk belőle, tehát ha elolvadt a cukor és felforrt ráöntjük a mákra, összekeverjük vele, ezután ízesítjük szegfűszeggel, fahéjjal, citromhéjjal, ízlés szerint pedig adunk hozzá baracklekvárt és mézet. Első körben azt ajánlom, hogy mindegyikből 1-1 evőkanállal tegyünk bele, ha esetleg a baracklekvár miatt vagy a mákunk kesernyésebb több mézet rakunk bele, ha fordított a helyzet nyilván mézből teszünk bele többet. Mindenképpen érdemes megkóstolni a tölteléket! Ha az íze megfelelő, akkor hideg helyen kihűtjük. Töltés előtt 3 részre osztjuk. (Személy szerint csak mákkal töltök, így mindenből a dupláját veszem.)

Diós: 2 dl tejet vagy vizet a cukorral felforralunk, majd a dióra öntjük. Hozzáadjuk a mézet, fahéjat, reszelt citrom- és narancshéjat, továbbá a piskótamorzsát. Ez utóbbi is azt szolgálja, hogy kevésbé repedjen a tészta. Jól összedolgozzuk, majd hideg helyen kihűtjük. Töltés előtt 3 részre osztjuk.

Mikor lejárt a tészta pihenési ideje 6 részre vágjuk és cipókat formálunk belőle. Ha patkó alakban szeretnénk kisütni, akkor oválisra nyújtjuk a tésztát, ha rudat készítünk, akkor próbáljuk meg téglalap alakúra nyújtani (hát nekem eddig kb. 1x sikerült, az ovális is megfelelő).
Hosszát igazából a tepsi hossza határozza meg, szélességre pedig gondoljuk végig, hogy mennyire szeretnénk feltekerni, de kb. a hossza fele. Mivel hideg tésztáról van szó, így ez egy kicsit tovább tart, de vékonyra nyújtjuk, majd az egyik egyhatod töltelékkel megkenjük úgy, hogy a szélétől hagyjunk 1-1,5 cm helyet, hogy a töltelék ne folyjon ki. Egy kivajazott tepsibe helyezzük őket (esetemben szilikon sütőlap) úgy, hogy legyen köztük legalább még egy beiglinyi hely, mert terül is, a levegőnek is át kell járnia.
Nálam ez 3 db/tepsit jelentett. Megkenjük őket tojással, majd hagyjuk meleg helyen, hogy rászáradjon a tojás. Mikor megszáradt megkenjük őket még egyszer, majd hideg helyen újra hagyjuk megszáradni. Mikor már a második réteg is megszáradt egy vékonyabb kötőtű, vagy egy fogpiszkáló, esetleg egy vastagabb tű (én levágott drótot használtam idén) segítségével elég sűrűn megszúrkodjuk teljesen az aljáig a tésztát. Erre azért van szükség, hogy a sütés közben keletkezett levegő eltávozhasson és ne a tésztát nyomja szét.

A sütőt előmelegítjük, majd gázon 4-es fokozaton 35-40 percig, villanynál 180 °C alul felül sütésen 23-28 percig sütjük barnulásig.

Ne felejtsünk időben jó sok tejet behűteni, mert azzal mennyei! 😉

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tetszik? Oszd meg 😉
Pinterest
Pinterest
Instagram
Facebook
Facebook
RSS
Follow by Email
Google+
http://www.majdnemvega.hu/desszert/hlatky-beigli/
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.