Mézeskalács – tejmentes

Úgy érzem megtaláltam a tökéletes mézeskalács receptjét, melyet tejmentesítettem. Sógornőm ajánlotta a mézeskalács készítésben elismert Orbán Anikó oldalát, ahol megtalálható a teljes recept tejesen 🙂
Nagyon hálás vagyok neki ezért a receptért, igazán szuper lett elsőre is a művem.

A tejmentes, általam tesztelt és jelesre vizsgázott mézeskalács receptjét pedig alább olvashatod.

Hozzávalók
Mézeskalács:

  • 1 kg liszt,
  • 1/2 kg porcukor,
  • 6 tojás + kenéshez,
  • 20 dkg virágméz (én akácmézet használtam),
  • 18 g szódabikarbóna,
  • 12,5 dkg margarin (Vénusz lakózmentest használtam),
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 csomag Kotányi mézeskalács fűszerkeverék (az én esetemben ez. 1 ek szegfűszeg, 2 ek fahéj, 1 ek gyömbér, 1 kk szerecsendió volt)
  • kenéshez még 1 ek növényi tej (én házi kókusztejet használtam)

Írómázhoz:

  • 1 tojás fehérje,
  • 1-3 lapos tk étkezési keményítő,
  • 25 dkg porcukor (szerintem ez nagyon sok),
  • kevés citromlé

Terülőmázhoz:

  • írómáz,
  • víz

Tojásokat enyhén felverjük. A lisztet, szódabikarbónát, porcukrot összeszitáljuk, hozzáadjuk a fűszereket, átkeverjük. Az összes hozzávalóval összedolgozzuk, majd az egynemű tésztát frissen tartó fóliával betekerjük és legalább egy éjszakát pihentetjük a hűtőben/hűvös helyen. Igazából, ha több napig hagyjuk érni a hűtőben azzal sem teszünk neki rosszat, sőt, sokkal jobb lesz az íze.

Felhasználás előtt teljesen egyneművé, simává, zsírfényűvé gyúrjuk a tésztát, csak ezután nyújtjuk ki deszkán. Figyeljünk oda, hogy mindig legyen alatta kellő mennyiségű liszt, nehogy letapadjon. Nekem kb. fél cm vastagságú vált be. Kiszaggathatjuk formával vagy ahogy a szerző ajánlotta akár sablont is vághatunk körbe, csak oda-vissza mozdulatokkal vágjuk, hogy ne deformálódjon a tészta. Ha fel szeretnék akasztani, akkor a szívószállal való lyukasztást ajánlja. Szaggatás után, ha szeretnénk csodás fényt és barnaságot adni a mézeskalácsoknak, akkor 1 ek növényi tejjel hígított tojássárgájával kenjük meg sütés előtt. Ne kenjük meg túl vastagon, mert ez sütés után összeugorhat a tetején. Megszórhatjuk aszalt gyümölcsökkel, magvakkal is, ha nem szeretnénk díszíteni mással.

Szerintem legalább 2 tepsinyi elkészülte után kapcsoljuk csak be a sütőt 180-190 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat), mert elég hamar megsülnek szép barnára és már tehetjük is be a következő adagot. Ha légkeveréssel sütjük, akkor 165-175 fokra legyen beállítva. Abban az esetben, ha nagyobb terjedelmű mézeskalácsokat – pl. mézeskalács ház oldalát – készítünk, akkor 20 fokkal emeljük meg a sütési hőmérsékletet.

Sütés után a mézeskalácsok egyből puhák és fogyaszthatóak. Ha szeretnénk rá még habbal díszíteni ajánlatos 1-2 napot szobahőmérsékleten hagyni, hogy a máz ne peregjen, repedjen le róla. Ha a máz megszáradt mindenképpen jól záródó dobozban tároljuk fogyasztásig, hogy tovább friss és puha maradjon.

Írómázhoz  a fehérjét felhabosítjuk kicsit, de nem kell keményre verni, hozzáadjuk a keményítővel összeszitált cukrot apránként. A recept nem írja, de én a fénye kedvéért kis citromlevet is tettem  bele. Akkor jó az írómáz, amikor már nem folyik, hanem szépen lassan szakad csak le a habverőről. Habnyomó nélkül én egy vastag hűtőzacskóba töltöttem bele a máz nagy részét és kis apró lyukat vágtam rajta.

A terülőmázhoz az írómázból lopott kis adagot fel kell habosítani és csak egy leheletnyi vízzel kell hígítani. Ha túl híg, akkor félő, hogy túlfolyik majd az írómázon, sajnos nekem ez nem sikerült elsőre. Alapos kikeverés nagyon fontos.

Remélem, hogy ti is megsütitek! 🙂

Nagyon remélem, hogy egyszer én is eljutok majd egy ilyen csodás díszítő képzésre Anikóhoz, ez egy nagyon csodálatos szakma, minden elismerésem az övé! 🙂

Tetszik? Oszd meg 😉
Pinterest
Pinterest
Instagram
Facebook
Facebook
RSS
Follow by Email
Google+
http://www.majdnemvega.hu/desszert/mezeskalacs-tejmentes/
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük