Rántott sajt

Nálunk ez a kedvencek kedvence. A sósak közül nekem is ez a kedvencem, de páromnak tényleg ez a no.1.
Ez nálunk amolyan bónusz kaja, ha tényleg nem tudom mit készítsek ezzel bármikor előrukkolhatok. Nem tart sokáig, finom, laktató és mindig nagy sikere van.
Ha vega kaját ennénk sok étteremben és vendéglőben többnyire ez az egyetlen opció vagy ajánlják a salátákat. Örülök, hogy azért most már az étlapokon egyre több olyan étel is szerepel, amit fogyaszthatunk mi is.

Nem gondoltam, hogy megosztom, mert azért panírozni szinte mindenki tud, de mivel anyukám is másként csinálta a sajt panírozását, így gondoltam hátha valakinek mondok újat.

Hozzávalók 3 fő részére (anyukám szerint 4-5 fő részére, de nem ő a sajt imádó):

  • egy szép kerek trapista negyede
  • 2-3 tojás
  • 1-1,5 ek tej
  • liszt
  • zsemlemorzsa/prézli
  • olaj

A sajtot kb. 1 cm széles háromszögekre vágjuk. Régen sok bajunk volt azzal, hogy eltűnt a sajt, mire kisült. Nem tudom mi köze lenne hozzá, de amióta 3szög alakúra vágjuk nem igazán menekül, nagyon szépen marad a kis bundájában.

Szóval felszeleteljük a sajtot, belisztezzük minden oldalát, ügyelve a szélére is. A tojásokat sózzuk és a tejjel felverjük alaposan, majd ebbe forgatjuk a sajtot és mehet a morzsába, ahol alaposan minden oldalát bevonok vele. Ez után visszateszem a tojásba, majd újra a morzsába és ez után szoktam megsütni. Én úgy vettem észre, hogyha túl forró az olaj, akkor a sajt kijön belőle egy picit, de ha nem olyan nagyon forró, akkor szimplán szépen megpirul, a belseje is folyós lesz, még sem folyik ki.

Szeretjük a rántott zöldségeket is, mint például a képen látható cukkinit, vagy épp a gombát vagy a karfiolt. Ezeket csak egyszer szoktam panírozni. A karfiol pedig szerintem a legfinomabb úgy, ha a morzsába teszünk szezámmagot is, úgy valami isteni finom lesz.

Tartár mártást szoktam hozzá készíteni, ami nem nagy tudomány. Nálunk fejenként olyan 3-4 evőkanál tejföl, fejenként 1 kk mustár, só és bors kell hozzá. Jól össze kell keverni, lehetőleg előre szoktam elkészíteni, hogy összeérjen kicsit. Felaprított újhagymával szeretjük igazán.

Köretként rizst tálalok, a sültkrumplit is szeretem, de még nem sajátítottam el a krumplisütés művészetét, nem lesz olyan hívogató, mint az éttermekben, továbbá másnapra már tényleg nem finom, szóval a rizs aznap és másnap is kiváló mellé.

Anyukám az egész folyamatot a liszttől kezdve csinálta 2x, de akkor kicsit nehéz volt a bunda, annyira úgy nem ízlett, persze elfogyott! 🙂
Mások szerint, hogyha előtte belemártjuk tejbe még jobban ragad a panír, hát én ezt még nem próbáltam. Olyat is olvastam, hogy nem a morzsás részt ismétlik meg, hanem liszt-tojás-liszt-tojás, majd ezután morzsa. Hát kinek mi szimpatikusabb, de én inkább a morzsát kedvelem! 🙂

Nagyon szívesen fogadok még sajtsütő ötleteket és változatokat!

Jó étvágyat hozzá!

Tetszik? Oszd meg 😉
Pinterest
Pinterest
Instagram
Facebook
Facebook
RSS
Follow by Email
Google+
http://www.majdnemvega.hu/foetel/rantott-sajt/
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.