Szilvásgombóc

Nagyon nagy kedvencem volt gyermek koromban és mai napig szeretem. Régen szilvásgombóc evő versenyt is tartottunk. Édesanyám volt, hogy 126 gombócot készített, akkoriban meg tudtam belőle enni vagy 12-őt, ma már nem… 😛   Egyik ismerősünk vezet 26 gombóccal, úgy, hogy előtte még betólt 2 tányér gulyás levest is. Nem semmi…
Sok helyen ettem már, de anyukámé a No.1, ezek szép nagy gombócok, szaftosak és egyáltalán nem száraz és kemény, igazán ízletes, így szívesen adom tovább ezt a receptet másnak is.

Hozzávalók:

  • 80 dkg krumpli
  • 2 tojás
  • 10 dkg zsír
  • 30-40 dkg liszt (krumpli függő)
  • 1 csipet só
  • 1 ek zsír
  • kb. negyed kiló prézli (zsemlemorzsa)
  • kb. 30 szilva, nagyból fele is elég
  • őrölt fahéj
  • cukor

A krumplit feltesszük főni. Közben egy serpenyőben megolvasztjuk a zsírt és megpirítjuk rajta a morzsát. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. Elővesszük a deszkát és mindent kimérünk. Cukrot fahéjjal összekeverjük. Itt nem adnék arányt, ki hogyan szereti, de nem kell sajnálni belőle a fahéjat.
Mikor megfőtt a krumpli felteszünk egy fazék vizet forrni, közben leszedjük a krumpli héját és jól áttörjük. Kicsit várunk, míg kihűl, majd összegyúrjuk az összes hozzávalóval (liszt, tojás, só, zsír). Mindenképp kell bele a zsír ettől lesz olyan lágy és puha. Egy jól gyúrható, de lágy tésztát kell kapnunk. Kicsi deszkám van, így én több részletben nyújtottam ki  fél centisre egy jól meglisztezett deszkán.

Kb. 5×5-ös kockákat vágunk, közepére teszünk egy szilvát (nagy esetén elég egy fél is), melybe beleteszünk fél teáskanálnyi fahéjas cukrot. Bebugyoláljuk a tésztával, kicsit összenyomkondjuk az alját és gombócot formázunk belőle. Akkor érdemes ennek nekiállni, amikor már forr a víz, mert ha sokáig áll a kész, akkor kifolyhat a leve a gombócból.

Forrásban lévő vízbe teszünk 6-8 darabot, megkeverjük és megvárjuk, amíg feljön a víz tetejére. Ekkor szűrő segítségével áttesszük a pirított morzsába, ahol meghempergetjük és már kész is. Fahéjas cukorral kínáljuk.

 

Ettem már cukros darált mákba forgatva is, nagyon finom  úgy is. Persze opció lehet a darált dió vagy mással is is tölthetjük pl. barack, meggy, lekvár.
Ehetjük főételként és desszertként is, nagyon laktató.
Jó étvágyat hozzá!

Tetszik? Oszd meg 😉
Pinterest
Pinterest
Instagram
Facebook
Facebook
RSS
Follow by Email
Google+
http://www.majdnemvega.hu/foetel/szilvasgomboc/
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.